Miód Nektarowo Spadziowy 370g/650g/1000g - zbiór 2022r
Opis
Miód Nektarowo- Spadziowy pozyskiwany jest przeważnie na terenach leśnych bogatych w lasy zarówno liściaste, jak i iglaste. Miód powstaje zazwyczaj wtedy, kiedy leśna pasieka nastawiona jest na produkcję miodu czysto spadziowego, jednak ze względu na panujące trudne warunki pogodowe pszczoły oprócz spadzi, naniosą nektaru okolicznych roślin. Dzięki temu miód nektarowo- spadziowy charakteryzuje się aromatycznym spadziowym smakiem oraz walorami zdrowotnymi charakterystycznymi zarówno dla miodu spadziowego, jak i nektarowego.
Miód Nektarowo- Spadziowy swoje właściwości zawdzięcza głównie spadzi, która go buduje:
- Wzmacnia serce i układ krążenia.
- Charakteryzuje go wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza.
- Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka.
- Posiada właściwości przeciwreumatyczne.
- Polecane są w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia.
Kolor: Od jasno brązowej do ciemno brązowej.
Smak: Delikatnie żywiczny, niezbyt słodki smak. Mogą w nim występować także kwaśne lub gorzkawe nuty.
Zapach: Delikatny, subtelnie korzenny, czasem także żywiczny lub orzechowy.
Przechowywanie: Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnienia: Od maja do lipca lub od sierpnia do października.
Krystalizacja: Długa krystalizacja .