Rwanda MAHEMBE HONEY Anaerobic 87 SCA - kawa ziarnista 250g/500g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Przedstawiamy NOWOŚĆ w naszej ofercie - wysokiej jakości, jasno palona arabika 100% pochodząca z serca Afryli - Rwandy, kawa jest szczególnie polecana do przelewowych metod parzenia kawy (drip, chemex, pour over itd). Kawa Rwanda Muhondo Natural Anaerobic jest pelna tropikalnych owoców, w smaku dominuje przyjemna słodycz, w posmaku zostają nuty czekoladowe i karmelowe.
Tworza ja ziarna odmiany Bourbon, rosnace na wysokości ponad 1576 m n.p.m. w rejonie Giheke, po zrbraniu przechodzą obróbke zwaną - Fully Washed.
*Czym się wyróźnia obróbka anerobic (fermentacja beztlenowa)?
Wszystko rozpoczyna się całkiem normalnie, bo pierwszym krokiem tej metody jest oddzielenie miąższy kawowych wisienek od ukrytych w nich ziaren. Następnie ziarna przekłada się do zamykanego hermetycznie pojemnika, a na koniec dodaje do nich niewielką ilość miąższu i soku uzyskanego w trakcie pierwszego etapu. Tak sporządzoną mieszankę zamyka się szczelnie w pojemniku i odsysa z jego wnętrza tlen. W efekcie otrzymujemy bardzo ciasno spakowaną paczkę ziaren kawowca i soku.
Kolejne procesy następują naturalnie. W konsekwencji rozpoczynającej się wewnątrz fermentacji produkuje się dwutlenek węgla, która powoli zwiększa ciśnienie wewnątrz pojemnika. To właśnie ciśnienie spowoduje, że część soku zawartego w miąższu dostanie się do środka ziaren i na zawsze zmieni ich smak. Po okresie kilkudziesięciu godzin pojemnik się otwiera, a ziarna ze środka rozkłada i suszy.
Znawcy kawowych smaków zgodnie twierdzą, że kawy przygotowane tą metodą wyróżniają się na tle konkurencji. Na pierwszy plan w filiżance wysuwają się kwasowe nuty smakowe przypominające egzotyczne owoce takie jak ananas czy mango. Z kolei w drugim smaku często można wyczuć alkoholowe nuty przywołujące w pamięci aromaty m. in. koniaku. Elementem charakterystycznym dla kaw tej obróbki jest też niezwykle jedwabista struktura kawy w filiżance, która wzmacnia odczucia lepkości związane z soczystymi owocami i właśnie dlatego ta kawa smakuje naprawde wyjątkowo.
Wysokiej jskości arabika 100%, stopień palenia - jasny/średni. Idealnie sprawdzi się do parzenia metodami alternatywnymi takimi jak: drip, chemex, pour over, aeropres, french press. Świetnie nadaje się również do klasycznych metod parzenia takich jak ekspres kolbowy/automatyczny, kawiarka, tygiel oraz "klasyczna parzucha".
Wszystkie nasze kawy standardowo sprzedajemy w ziarnach.
Jeżeli jednak nie masz w domu młynka, możemy zmielić kawę za Ciebie*. Daj nam tylko znać w uwagach do zamówienia, pod jaką metodę!
*Wymaga zerwania zrgrzewu. Jeśli zmielona kawa ma być na prezent, prosimy o informacje w uwagach do zamówienia.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Afryka - Rwanda |
Rodzaj kawy | Arabika 100% |
Stopień wypalenia ziaren | Jasny/Średni |
16.11.2024 | 23.08.2024r |