Miód Rzepakowy - zbiór 2023r
Opis
Miód Rzepakowy to wyjątkowy rodzaj miodu, dlatego że właściwie jako jeden z pierwszych powstaje w pasiece po zimowej przerwie. Jak nazwa wskazuje ten cenny eliksir powstaje z nektaru i pyłku zbieranego z kwiatów rzepaku. Rzepak jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych w Polsce.
Miód Rzepakowy właściwości:
- Pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy.
- Polecany przy leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy.
- Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie.
- Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych.
- Przyspiesza gojenie ran.
- W przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy.
Kolor: W stanie płynnym jest on prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową, po krystalizacji ma kremową konsystencję i biały lub szaro-kremowy kolor.
Smak: Bardzo słodki.
Zapach: Delikatny zapach.
Przechowywanie: Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnienia: Maj
Krystalizacja: Bardzo szybka.